Tools/Après Vous, Le Déluge

Après Vous, Le Déluge

In collaboration with: KWY.studio
Year: 2019

Après Vous, Le Déluge is an installation made specifically for the building of Galeries Lafayette in Champs Elysées, Paris consisting of a sculptural blue dashed line, fixed on the walls of the building’s atrium. The discontinued line becomes an indicator of an invisible yet probable limit: the estimated height of sea level rise within the next century as a consequence of climate change. The suggested height has been established according to the predictions of the 2015 Paris Agreement.


The location of the sculptures in the atrium of Galeries Lafayette has a direct impact on the work’s meaning and interpretation: it is located in the French capital, host of the 2015 international climate conference where the Paris Agreement was signed with the unprecedented support of 196 states. The work destabilises the familiar space of the department store by presenting an image of water readily seeping into the well-known scenarios of our quotidian reality.


The title Après Vous, Le Déluge paraphrases the quote of King of France Louis XV: «Après moi, le déluge» while playing with its multiple interpretations. On one hand, an abstract prophetic claim of chaos; on the other, a statement of indifference. The phrase also points at our individual and collective behaviours, and the way we can impact change.

With Après Vous, Le Déluge, SUPERFLEX passes on a message coming directly from the Ocean. By physically showing the likely adverse consequences of our collective conduct, the artwork emphasises that we have no choice but to radically transform the way we live together.

Designed in collaboration with to KWY.studio. With thanks to Georg Hobelsberger and VENINI SPA. Commissioned by Galeries Lafayette.

Photo: Xiaoxing Maurice Cheng

Related activities


2019

14 Aug
Solo Exhibition

In Our Dreams We Have A Plan

 
 
We use cookies.
That's ok!
What? Why?